Cuba - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Cuba

Amerika

Cuba stond al lang op mijn verlanglijstje. Ik had beelden in mijn hoofd van oude Amerikaanse auto's, rum, sigaren en salsa op iedere straathoek. Al deze stereotypen bleken waar. Maar er was meer, zoals de prachtige landschappen en cowboy-achtige taferelen in het dal van Viñales. En de woonhuizen van de suikerbaronnen, waar je bij wijze van museum naar binnen mag om te genieten van de woonstijl van toen.

Wat me echter het meest is bij gebleven van mijn reis door Cuba is de aanwezigheid van Che Guevara. Al lang geleden overleden, maar nog overal vereerd en aanwezig. Niet alleen in zijn standbeelden, zijn graf en het museum dat aan hem gewijd is, maar overal om je heen. Een reis naar Cuba is een ontmoeting met 'El Che'.

Portretten

Deze fotoserie behoeft eigenlijk geen toelichting: mensen kijken op straat is altijd leuk en zéker in Cuba. Mooie karakteristieke hoofden en kleurige achtergronden. De foto's zijn gemaakt op verschillende plaatsen in heel Cuba.
(20 foto's)

Vallei van Viñales

Een verrassend deel van Cuba was voor mij de vallei van Viñales. Een merkwaardig natuurgebied waar je tussen rechtopstaande, kalkstenen pijlers (mogotes) vruchtbare rode aarde vindt. In deze rode aarde wordt de beroemde tabak verbouwd. De mensen die je er tegen komt, zien er uit als cowboys. Kijk mee naar het leven in deze bijzondere vallei, die als geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.
(29 foto's)

Antieke auto's

Het straatbeeld van Cuba wordt gekleurd door grote, antieke Amerikaanse auto's. Een prachtig gezicht, zelfs al ben je niet speciaal in auto's geïnteresseerd. Lange tijd was het niet zozeer een hang naar nostalgie, maar pure noodzaak, omdat de Cubanen niet zomaar een nieuwe auto mochten kopen. Sinds enige tijd mag dat wel, dus zullen de oudjes straks wel wat minder prominent aanwezig zijn in het straatbeeld. De harde realiteit is echter ook dat lang niet elke inwoner het geld heeft om zelf een auto te kopen, wat je ook kunt zien aan het aantal lifters langs de kant van de weg. De oldtimers zullen dus nog wel even blijven. Hoe dan ook, ondanks dat de romantiek ook een hardere achtergrond heeft, het blijft prachtig om te zien, al die mooie grote klassiekers op de weg.  
(18 foto's)

Suikerzoet en robuust

In de tijd van de suikerbaronnen werden veel huizen in een bepaalde stijl ingericht. Enerzijds heel romantisch, kleurig en met veel versieringen: letterlijk suikerzoet. Maar anderzijds zie je ook een meer robuuste kant van donker hout, zware houten balkenplafonds (gedecoreerd, dat dan weer wel...) en houten luiken voor de ramen. Allebei heel mooi, zoals je in deze fotoserie kunt zien. Beide stijlen komen aan bod, uiteraard met oog voor detail.
(31 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu