Duitsland - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Duitsland

West-Europa

Ik ben opgegroeid in Zevenaar, vlakbij de Duitse grens. Ik kwam als kind dus heel vaak in Duitsland, winkelen in Emmerich of naar het sprookjesbos in Elten. Ook heb ik vaak door Duitsland gereden op weg naar Kiel, vertrekpunt van de boot naar Zweden. Maar dat alles is niet echt een vakantiereis te noemen en geeft ook geen heel goed beeld van het land.

Maar er waren ook échte reizen, zoals het tripje met mijn ouders naar Hannover, het uitstapje met het werk naar Trier en de bezoeken aan een vriendin in Berlijn en Potsdam. Dit jaar ook een dagtripje naar Aken gemaakt, wat een bijzonder leuke stad bleek. Ik vind het een aangenaam land, dat zeker uitnodigt om vaker te bezoeken. Volgens mij heb ik de mooiste gebieden helemaal nog niet gezien...

Kunstruïne

In 2010 bezocht ik in Berlijn een ontmoetingsplek voor kunstenaars, of misschien beter gezegd: een kunstruïne. Op de binnenplaats van een oud kraakpand waren allerlei sculpturen en andere kunstwerken te vinden. Leuk om in rond te dwalen. Helaas schijnt het inmiddels niet meer te bestaan, maar hier kun je er nog even een kijkje nemen.
(14 foto's)

East Side Gallery

Berlijn is natuurlijk beroemd vanwege de voormalige muur. Ik ben er nooit voor 'de val' geweest en kan me er dus ook niet zo veel bij voorstellen hoe het is geweest, al krijg je wel een aardige indruk in het museum bij Checkpoint Charlie. Vrolijk was het zeker niet. Maar tegenwoordig ziet de muur, of in iedere geval het restant er van, er heel anders uit. Vrolijk is misschien nog steeds niet het goede woord, maar wel levendig van kleur. De zogenaamde 'East Side Gallery' is een verzameling van kunstwerken, die op de overblijfselen van de muur zijn geschilderd.
(29 foto's)

Visjes kijken

Ik ben opgegroeid met tropische vissen als huisdieren, op het hoogtepunt hadden wij acht aquaria met verschillende soorten vissen. Nu heb ik zelf nog een aquarium van bescheiden formaat. Niet zo bescheiden is het aquarium in de lobby van het Radisson Blu hotel in Berlijn. Het is een grote glazen buis waar je met een lift doorheen kan en bevat een miljoen liter water met ongeveer 1500 vissen. Een prachtig gezicht!
(5 foto's)

Stoplichtmannetje

Mensen die graag reizen pretenderen graag dat ze échte reizigers zijn, dat wil zeggen: geen toeristen. Volgens mij is het tegenwoordig wel moeilijk om helemaal geen toerist te zijn, want waar vind je nog plaatsen waar niemand geweest is? En wat is er trouwens mis mee om af en toe even toerist te zijn? In elk geval mag je dan zonder schaamte in souvenirwinkeltjes rondneuzen, dat doe ik op zijn tijd graag. Wat ik dan wel oversla zijn alle T-shirts, bekers, petten, muismatten en andere troep met ‘I love…. (en dan de plaats waar je bent)’ – dat vind ik nou net weer een beetje té toeristisch. De uitdaging is voor mij om iets te vinden dat typerend is voor het land, de stad of de streek waar ik ben. En soms is dat ineens heel wat anders dan je vantevoren denkt. Neem nou Berlijn.  Wat is tyisch voor Berlijn: de muur, de Trabant, de Brandenburger Tor…. ja, maar ook en vooral: het ‘Ampelmännchen’.

Het Ampelmänchen is het mannetje dat sinds 1961 werd gebruikt op Oost-Duitse voetgangerslichten. Na de val van de muur werd het Ampelmänchen omstreden, omdat immers alles wat ‘Oost’ was, veranderd moest worden in ‘West’.  Echter, door toedoen van een West-Duitse designer (Marcus Heckhausen), die oude stoplichten ombouwde tot lamp en deze verkocht,  werd het Ampelmänchen al snel een kultsymbool. In 2005 was het mannetje inmiddels zo populair dat besloten werd dat hij mocht blijven. Sindsdien kom je ‘m overal tegen bij voetgangersoversteekplaatsen in heel Berlijn, dus ook in het Westen.  Daarnaast is hij een populair souvenir geworden en vind je zijn afbeelding op (jawel) T-shirts, mokken, petten, muismatten… enzovoorts.
(3 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu