Finland - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Finland

Noord-Europa

In maart 2013 was ik voor het eerst in Finland. Aangezien ik geen wintersporter ben, had ik voordat ik ging wel mijn twijfels hoe ik het zou vinden, zo koud en zo veel sneeuw. Maar dat bleek reuze mee te vallen allemaal. Ja, het was koud - tot aan min dertig aan toe - maar de kou voelt anders dan in Nederland. In combinatie met een mooi zonnetje en weinig wind, was het behoorlijk goed uit te houden buiten.

Uiteindelijk ben ik wel een beetje verliefd geworden op Finland: het prachtige landschap, de schone, romige sneeuw, de eindeloze bossen, de humoristische bevolking, de enthousiaste husky's en nou ja, vooruit - de chagrijnige rendieren, ik vond het allemaal prachtig. Ik ga zeker een keer op herhaling en ben ook wel nieuwsgierig naar Finland in de zomer, zonder zo'n witte deken (zouden die rendieren dan wat vrolijker zijn?).

Bekijk behalve de fotoseries hier onder ook eens de impressie van mijn rondreis door winters Scandinavië.

Husky's

Bij Finland in de winter denk je automatisch aan husky's. Ze horen bij het landschap en het leven daar. Van de kou lijken ze totaal geen last te hebben, al hangen de ijspegeltjes soms aan hun neus, en het rijden met de slee is hun lust en leven. Ze staan letterlijk te trappelen om te vertrekken! Maak via deze fotoserie een klein ritje met ze mee...
(20 foto's)

Winterwonderland

Deze fotoserie geeft een indruk hoe het hoge Noorden van Finland er in de winter uit ziet. Sneeuw waar je maar kunt kijken, soms meters hoog, glinsterend in de zon en knisperend onder je schoenen. Sprookjesachtig winterwonderland.  
(27 foto's)

Professioneel sleetjerijden

De Samen, de oorspronkelijke bewoners van het Noorden van Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland, hebben een verbond gesloten met een tweetal diersoorten: de husky en het rendier. Beiden kunnen goed tegen de kou en zijn in staat te helpen met vervoer. Vlakbij Rovaniemi maakte ik een korte sleetocht met rendieren, langs en onder dikbesneeuwde bomen door. Vreemde dieren, ze zijn op het eerste gezicht niet heel aantrekkelijk, maar wel indrukwekkend. Persoonlijkheid schijnen ze ook te hebben, we kregen althans stricte instructies wie we wel konden aaien en wie niet. En als er onderweg eentje besluit om even te pauzeren, dan staat gewoon de hele stoet van mens en dier stil. Gelukkig hoefden we niet steeds te wachten als ze hun behoefte doen, dat gaat gewoon tussendoor. Onderdeel van het uitzicht uit de slee...
(20 foto's)

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu