IJsland - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

IJsland

Noord-Europa

Als je mij vraagt wat het mooiste land ter wereld is, dan hoef ik daar niet lang over na te denken: IJsland. Ik ben er twee keer geweest, en beide reizen hebben een onuitwisbare indruk achtergelaten. Mijn eerste reis was een rondreis in de zomer en daarbij viel ik elke dag van de ene verbazing in de andere. Kokende modder, spuitende geisers, aarde in allerlei kleuren en structuren, lava in allerlei vormen, je kunt het zo gek niet bedenken. En dan ook nog een prachtig groen landschap in het Westen (wat een beetje op Schotland lijkt), walvissen en papagaaiduikers in het Noorden en een mooi gletsjermeer met ijsbergen in het Zuiden. Het is vooral het natuurgeweld waar je voor gaat in IJsland, op cultuurgebied is er buiten Reykjavik niet zo veel te beleven, maar de stad zelf is wel de moeite van een bezoek waard.

Mijn tweede reis was een winterreis. Een korte reis met dagtochten vanuit Reykjavik. Ook nu weer prachtige natuur, in een wit jasje. Met een ijzige wind af en toe...

Blue Lagoon

Eén van de meest bekende en drukst bezochte attracties van IJsland is de Blue Lagoon: een spa, bestaande uit natuurlijke warmwaterbronnen van vulkanische oorsprong. Omgeven door vulkanisch gesteente, kun je ook in de vrieskou baden in het warme water en een maskertje nemen met natuurlijke klei. Het geeft een bijzonder gezicht: met klei besmeurde gezichten, die langzaam opdoemen uit de opstijgende dampen.
(28 foto's)

Strokkur en Geysir

Alle geisers in de wereld zijn vernoemd naar een beroemd natuurspektakel op IJsland: Geysir. De oorspronkelijke Geysir zelf is al lange tijd buiten werking, maar broertje Strokkur neemt de honneurs waar. Elke acht minuten ongeveer spuit Strokkur met geweld een partij kokend water en stoom de lucht in. In deze serie zie je foto's van de uitbarsting en van de directe omgeving zelf - alles stomend en kokend. Zowel in winter als zomer is het gebied de moeite van een bezoek waard.
(33 foto's)

Harpa

In Reykjavík kun je sinds 2011 concerten bijwonen in Harpa, een heel bijzonder concert- en congresgebouw. Ik kreeg een rondleiding in de avonduren en dat is een aanrader: het hele gebouw is kunstig ontworpen met veel glas en kleurige lichteffecten, die steeds wisselen. Heel bijzonder!
(23 foto's)

Kokende modder en zwaveldampen

The making of earth...  zo zou je het gebied Hverir (in de buurt van Námaskard) rustig kunnen noemen. Het pruttelt, kookt, blubt, stoomt en beweegt aan alle kanten om je heen. Een adembenemend schouwspel, zowel letterlijk vanwege de penetrante zwaveldampen, als figuurlijk vanwege de schoonheid van alle kleuren en patronen die je ziet.
(22 foto's)

Magische landschappen

Heel IJsland is vulkanisch en dat zie je ook in het landschap. Als je door het land reist, trekt er een diversiteit aan landschappen aan je voorbij: van lieflijke, Schots aan doende groene heuvels, tot aan zwarte en rode lavavelden en immense watervallen. Saai wordt het nergens in elk geval.
(24 foto's)

Gladde wegen

Een busreis door winters IJsland is een aparte ervaring. De wegen zijn glad, soms zo glad dat uitstappen alleen met uiterste voorzichtigheid mogelijk was. En toch wist de chauffeur de bus netjes op de weg te houden. Onderweg was het genieten geblazen van alle uitzichten die voorbij kwamen, met de bevroren weg als leidraad door het landschap. Ik heb nog nooit zo genoten van een hele dag in de bus zitten!
(22 foto's)

Hotel California op z'n IJslands

In 2000 maakte ik met een vriendin een rondreis door IJsland, met de bus over de ‘Circle Road’ die helemaal rondom IJsland loopt. De bus rijdt een keer per dag, dus daar waar je uitstapt blijf je minimaal 24 uur tot je weer verder kunt. Natuurlijk hadden wij een aantal bekende plaatsen geselecteerd als stopover, maar er zaten ook een paar ‘gokjes’ tussen; plaatsjes met rare namen zonder echte bezienswaardigheden. Een van die ‘gokjes’ was Blönduós, een plaatsje met minder dan duizend inwoners, een snackbar met benzinepomp, een supermarkt, een kerk en één hotel.

Dat was dan ook wel een van de raarste hotels waar ik ooit overnacht heb. Supergroot (waarschijnlijk konden ze daar met alle 800 inwoners tegelijk in) met een prachtige vloer van glimmend gelakte schijven boomstam. Onze kamer was recentelijk tomaatrood geverfd en had uitzicht op zwart lavastrand. Het water bleek naar rotte eieren te smaken (en ruiken… douchen wordt zo een heel bijzondere ervaring), maar dat scheen normaal te zijn. Althans, flessen mineraalwater verkocht men niet in de supermarkt,  “want je kunt het water gewoon uit de kraan drinken”, volgens het winkelpersoneel. Het heeft nog maanden geduurd voordat ik weer een eitje durfde te eten.


Maar enfin, aangezien er na bezoek aan de kerk, een wandeling langs de rivier over een met ganzenpoep besmeurd pad (het duurde even voordat we door hadden wat dat toch was) en ‘diner’ bij de benzinepomp verder niets te doen was, waren wij vroeg terug in het hotel. Daar bleek het voltallige personeel (een stuk of zes familieleden) in een megagrote, vrijwel lege ontvangstzaal met elkaar TV te kijken. Wij sloten ons er maar bij aan. Niemand zei iets.

Later die nacht schoot ik wakker en dacht ik dat mijn vriendin door de hotelfamilie ontvoerd was, wat gelukkig niet zo bleek te zijn. Van schrik was ik vergeten wat er ook al weer uit de kraan kwam, dus van even opfrissen was geen sprake. Het ontbijt de volgende dag vond opnieuw plaats in de grote TV-zaal en weer was het stil.

Als ik sindsdien het nummer ‘Hotel California’ van de Eagles hoor, dan zie ik altijd een tomaatrode hotelkamer voor me, waar een stille familie gasten ontvoert en onder de boomstammenvloer verstopt.
Plenty of room at the hotel California…    you can check out anytime you like, but you can never leave…
(8 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu