Kenia - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Kenia

Afrika

Natuurlijk is het zien van wilde dieren in hun eigen omgeving één van de belangrijkste redenen om naar Kenia te gaan. Je hebt er diverse wildparken waar een grote diversiteit aan dieren te bewonderen is. In de reis die ik maakte zaten diverse 'gamedrives' in het programma. 's Ochtends vroeg en aan het eind van de dag op pad in een aftandse truck met wel heel grote ramen: perfect om de dieren te spotten. En tussen de safari's door eten in het kamp, dat door onze privékok werd bereid op een simpel draagbaar gaspitje. Bewonderingswaardig!

Ik had het geluk om ook écht 'the Big Five' te spotten tijdens mijn verblijf, dat lukt natuurlijk niet altijd. Maar behalve het dierenleven is er meer te zien in Kenia. Natuurlijk is het bijzonder om de mensen van de verschillende stammen te ontmoeten, maar een echte belevenis vond ik het eiland Lamu: een heel andere sfeer dan in de rest van het land.

Straatportretten uit Lamu

Lamu is een stad op het gelijknamige eilandje, gesticht door het Swahili-volk. Het stadje is een wirwar van straatjes, waar vissers hun waar proberen te verkopen en waar je de bevolking treft in traditionele kleding. De sfeer op Lamu is totaal anders dan in de rest van Kenia en de mensen zien er ook anders uit, zoals je kunt zien op deze verzameling straatportretten.
(34 foto's)

De Samburu

Eén van de stammen die in Kenia wonen zijn de Samburu. In onze ogen lijken ze erg op de (veel bekendere) Masaï, maar er zijn subtiele verschillen in uiterlijk, kleding en haardracht. Overigens schijnt Lketinga, de hoofdrolspeler in 'De witte Masaï' ook een Samburu te zijn, maar dat klonk waarschijnlijk niet zo spetterend voor de titel...

(27 foto's)

(Bijna) Big Five

De term 'Big Five' stamt uit het begin van de twintigste eeuw, toen de blanke kolonisten in Afrika op jacht gingen. De dieren die zij het moeilijkst te schieten vonden, werden de Big Five genoemd. Het zijn dus niet de vijf grootste of vijf gevaarlijkste dieren van Afrika, zoals vaak gedacht wordt. Het dier dat jaarlijks de meeste doden op zijn geweten heeft, is het nijlpaard en deze behoort niet tot de Big Five. Dat zijn namelijk de neushoorn, olifant, leeuw, luipaard en buffel. Als het gaat om schieten, hoopte ik natuurlijk ook de Big Five te schieten, maar dan met de camera. En dat is bijna gelukt, ik heb foto's van vier van de vijf! Omdat het luipaard ontbreekt bij mijn foto's, voeg ik de foto's van het jachtluipaard toe als vijfde dier.
(26 foto's)

 
 

Weeshuis

Bijna tien jaar geleden was ik met een groepsreis in Kenia. Op het programma stond ook een bezoek aan een weeshuis. Beetje standaard tijdens groepsreizen door arme landen, maar ik weet nooit zo goed wat ik er nou van moet vinden. Aan de ene kant lijkt het me goed, omdat er voor betaald wordt en je kadootjes meebrengt, aan de andere kant voelt het toch ook wel een beetje als aapjes kijken.

Maar goed, ondanks de twijfels was het bezoek toch een leuke ervaring. Met een paar groepsgenoten heb ik met de kinderen wat spelletjes gedaan en we zagen hoe de kinderen woonden. Ik moet eerlijk zeggen dat me dat nog mee viel: natuurlijk, het was heel basic en het is niets vergeleken met wat onze kinderen hebben, maar er was wel eten, er was kleding, alle kinderen hadden een eigen bed, er was een schoollokaal en de kinderen konden buiten spelen.

Ik hoop dat ze hun weg in het leven gevonden hebben.
(8 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu