Noorwegen - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Noorwegen

Noord-Europa

Ik ben twee keer in Noorwegen geweest. De eerste keer in de zomer, samen met een vriendin. We startten met een verblijf in Oslo, waar we een record aantal musea bezochten: soms drie op een dag. Daarna reisden we met de trein dwars het land door richting Bergen. Wat een prachtige treinrit was dat! Midden in de zomer nog besneeuwde bergtoppen en dat allemaal onder een stralend zonnetje. Bergen bleek ook een leuke stad, met een pittoresk havengebied en mooie houten huisjes, gelegen op steile heuvels.

De tweede keer bezocht ik Noorwegen in de winter, als onderdeel van een rondreis door Fins, Noors en Zweeds Lapland. Erg koud, maar opnieuw prachtig. Met de boot door de besneeuwde fjorden en overnachten op de Lofoten, waar de stokvis in grote hoeveelheden hing te drogen. Klik hier voor een impressie van deze mooie reis.

Noorwegen is een prachtig land, met indrukwekkende natuur, zowel in de winter als in de zomer.

Nusfjord in de winter

Nusfjord is een klein dorpje, maar prachtig gelegen tussen de hoge bergen, aan het water. De rode en gele houten huizen zijn bereikbaar via loopbruggen en er hangen vissen te drogen aan de veranda's. Ik was er in de winter, wanneer alles is bedekt onder een dikke laag sneeuw. Betoverend!
(20 foto's)

Vigeland

In Oslo vind je in het Frognerpark een beeldenpark, geheel gewijd aan de kunstenaar Gustav Vigeland. In deze zogenaamde 'Vigelandsanlegget' vind je 212 bronzen en stenen beelden, allen gemaakt tussen 1907 en 1942. De beelden zijn zeer realistisch, compleet met rimpels, plooien, vetrolletjes of juist zichtbare ribben. Oude en jonge mensen, blije en verdrietige mensen, alles is te zien. Ik vond het een heel bijzondere ervaring om doorheen te lopen, soms zelfs aangrijpend.
(11 foto's)

Bevroren vis

Op de Noorse eilandengroep Lofoten leeft men voornamelijk van de visvangst. In de wintermaanden varen de schepen uit en vangen zij grote hoeveelheden kabeljauw. Deze worden vervolgens met duizenden tegelijk op houten rekken te drogen gehangen, zoals bijvoorbeeld in het dorpje Henningsv
ær. De rekken staan op een heuvel in het dorp, wat een magnifiek uitzicht over de besneeuwde bergen, de zee en het dorp geeft - met een omlijsting van vriezende vissen. Heel bijzonder!
(21 foto's)

 
 

Inspiratie aan het water

In 1843 zag Edvard Grieg  in het Noorse Bergen het levenslicht. Als zesjarig jongetje leerde hij piano spelen van zijn moeder, die vast niet had kunnen denken dat haar zoon een werelberoemde componist, bekend tot in onze tijd, zou worden. In 1885 liet Grieg een prachtig huis bouwen in Bergen, genaamd Troldhaugen. Dit idyllisch aan het water gelegen huis moet vast een bron van inspiratie geweest zijn voor Grieg.

In de huidige tijd kun je er als toerist inspiratie op doen. Een bezoek is zeker de moeite waard!
Vanaf het grote huis kun je via een smal pad een stukje naar beneden, richting het water. Daar ligt een klein houten hutje, wat dienst deed als werkruimte. Graag zou ik ook eens zo’n werkruimte hebben…  
(13 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu