Oezbekistan - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Oezbekistan

Azië en Oceanië

In mei 2014 maakte ik een rondreis door Oezbekistan. Een wens van jaren geleden: ooit zag ik een reportage over de Oezbeekse zangeres Yulduz Usmanova en de beelden van haar land maakten indruk. Ik ging in de verwachting een land aan te treffen met mooie, turquoise koepels, woestijn en hier en daar een vrouw in kleurige kleding. Verder dacht ik dat het nog wat onontwikkeld zou zijn en dat het eten vies was. Hoe fout je verwachtingen soms kunnen zijn...

Wat klopte waren de prachtige koepels, in alle schakeringen turquoise, blauw en smaragdgroen. Ook die vrouwen klopten, maar dan niet 'hier en daar', maar overal. Maar voor de rest bleek Oezbekistan vooral een heel prettig land om te zijn. Heel vriendelijke mensen, die het nog leuk lijken te vinden dat je hun land komt bezoeken en die ook belangstelling hebben voor jou, zonder opdringerig te zijn. Onontwikkeld was het ook niet, ik zou nu zeggen 'in ontwikkeling'. Al veel moderner dan ik had verwacht. Het eten was een belevenis op zich. Wij werden telkens naar een andere plek meegenomen voor lunch of diner, soms in kleine steegjes of woonwijken, waar je zelf niet direct zou zoeken. Achter een grote, dichte deur bleek zich dan ineens een soort oase te bevinden: lange, met kleine schoteltjes vol lekkernijen gedekte tafels op een knusse binnenplaats. Eet smakelijk!

Tja, en op al mijn reizen heb ik dit ook nog nooit meegemaakt: bij aankomst een boeketje ter verwelkoming en bij het afscheid een souvenirtje voor thuis...  (al was Oezbekistan ook een beetje thuis geworden).
Geniet van de foto's op deze pagina (meer volgt...) en klik ook eens hier voor een impressie van mijn reis.


Khiva


Een van de mooiste steden in Oezbekistan is Khiva. Een waar openluchtmuseum van prachtige monumenten, met overal bovenuit stekend de fantastische Kalta-minor minaret. Gigantisch in lengte en diameter, indrukwekkend in zijn kleuren. Waar je ook bent in de stad, je ziet hem altijd. En aangezien ons hotel er vlak bij was, was dat een mooi oriëntatiepunt... niet te missen!
(27 foto's)


Schoenen, sloffen en sokken


De dames in Oezbekistan dragen onder hun kleurige jurken allemaal slippers of pantoffels, met sokken in een kleur die vooral niet bij de jurk past. Ik heb zelfs hele harige sokken gezien, gepropt in kleine slippertjes. Jongere dames dragen juist vaak heel hoge hakken - het andere uiterste. Deze boeiende serie laat het allemaal zien.
(22 foto's)
Socializing


Bijpraten tijdens het winkelen, samen wandelen, hangen op straat, een babbeltje na het moskeebezoek - de Oezbeken doen het graag. Op straat valt er dus ook heel wat te zien: kleurrijk geklede groepjes dames en jonge meiden, mannen met traditionele hoofddeksels en af en toe een jong stelletje. Allemaal aan het socializen...
(26 foto's)


Turquoise dodenstad


Ondanks dat Oezbekistan vol staat met prachtige monumenten en het moeilijk is een hoogtepunt te kiezen, is er toch één plek die voor mij op eenzame hoogte staat qua schoonheid: de necropolis (dodenstad) 'Shah-i-Zinda'. Dit complex is een lange straat, omgeven door mausolea en tombes, gelegen in Samarkand. Hoewel het misschien niet klinkt als een gezellig uitstapje om een dodenstad te bezoeken, is het niet bepaald deprimerend. Alle gebouwen zijn gedecoreerd met majolica tegels in allerlei verschillende patronen. Mozaïeken van turkoois en lapis lazuli maken er een soort turquoise explosie van, waar je dwars door heen loopt.
(28 foto's)


Foto's, foto's, foto's...


Als je als toerist in Oezbekistan op straat loopt, dan word je als een echte beroemdheid steeds staande gehouden, meestal door groepjes giechelende jonge meisjes. Ze willen foto's van je maken en met jou op de foto. Ze vinden het ook prima om zelf gefotografeerd te worden - dat doen ze met elkaar ook voortdurend. In Khiva staan zelfs speciaal versierde banken en stoelen om op te poseren.
Het lijkt wel of iedere Oezbeek een smartphone met camera heeft en daar zetten ze elkaar voortdurend mee op de gevoelige plaat, waarna ze samen het resultaat bewonderen. Zie hier mijn fotoserie van fotograferende, poserende en foto's kijkende Oezbeken.
(23 foto's)

 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu