Zweden - Zandkorrelreisfotos

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zweden

Noord-Europa

Zweden is een speciaal land voor mij. Het is het land waar we toen ik kind was op vakantie gingen. Met de auto op de boot en dan een stuga huren ergens in een park of gewoon van particulieren in het bos. Ik ben gaan houden van de blauwe meren, de eeuwig zingende bossen, de elanden en vooral het prachtige licht op de lange dagen. Meestal was het warm, met veel zon en leken de dagen eindeloos. We reden hele einden in het late avondlicht, op zoek naar elanden. We plukten bosbessen, bezochten kleine stadjes en zaten op grote stenen aan de oevers van de meren.

Later ben ik ook nog eens met een vriendin naar Stockholm geweest. Een prachtige stad met een mooi oud centrum, 'Gamla Stan' en natuurlijk ook weer veel water. Met een andere vriendin heb ik een reis gemaakt met de historische trein richting het Noorden ('Inlandsbanan'), met als eindbestemming Zweeds Lapland. Ik heb zelfs een jaar Zweeds gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam. Nooit mijn beroep van gemaakt, maar ook nooit spijt gehad van dat jaar. Nog steeds is het leuk om de taal te lezen of horen (dus kom maar op met al die fijne Zweedse thrillers op TV!).

De laatste reis naar Zweden was op doorreis van Noorwegen naar Finland, midden in de winter. Ook met een sneeuwdeken is Zweden mooi, kijk maar naar de impressie van deze winterreis.

Icehotel Jukkasjärvi

Elk jaar wordt in het hoge noorden van Zweden een hotel gebouwd: het ijshotel in Jukkasjärvi. Tussen maart en april wordt zo'n 5000 ton ijs 'geoogst' uit de Torne rivier en in de diepvries gestopt, waarna in november en december het hotel gebouwd wordt door zo'n honderd bouwers. Een deel van deze bouwers zijn kunstenaars, om het hotel een meer dan functionele uitstraling te geven. Als het af is is er zo'n 1000 ton helder ijs uit de Torne rivier verwerkt en 30.000 ton 'snijs'- een mengeling van sneeuw en ijs. Tussen december en half april kun je logeren in het hotel, daarna smelt het weg...
(30 foto's)

Spiegelende meren

Kenmerkend voor de Zweedse natuur is het vele water. Rivieren, maar vooral heel veel meren. Het schijnt dat er in Finland nog meer zijn, maar voor mij is Zweden het land van de meren. Groot en klein, maar altijd spiegelend en stil.
(18 foto's)

Natuur van dichtbij

De natuur in Zweden is prachtig: eindeloze bossen, mooie meren en rivieren, stenen, bosbessen, hei, varens en alles in grote hoeveelheden. Zoals mijn favoriete zanger Ulf Lundell in zijn beroemdste lied een ode brengt aan het open landschap (Öppna landskap), zo zou je ook een ode kunnen brengen aan de natuur in close-up. Ook de details zijn namelijk mooi, zoals je in deze fotoserie kunt zien.
(25 foto's)

Zweeds wonen

Ik was altijd al dol op de houten Zweedse huizen, in felle kleuren of het traditionele 'Faluröd' (een soort roestrood) geschilderd. Met gezellige veranda's, mooie bloemstukken en in vakjes verdeelde ramen. Ook het interieur sprak me aan: houten vloeren, grenen meubels, veel wit en blauw. Natuurlijk ben ik ook dol op IKEA, dat spreekt vanzelf! In deze serie het Zweeds wonen van nu en van toen (in museumhuisjes), van binnen en buiten.
(31 foto's)

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu